İSTANBUL RUMELİ BALKAN KADINLAR DERNEĞİ
Duyurular

Bir Kadının Dokunuşuyla Değişen Hayatlar: Gönüllülüğün Gücü

Toplumlar, gönüllülükle büyür; bireylerin küçük ama anlamlı adımları, büyük değişimlerin temelini oluşturur. Kadınlar ise bu değişimin en önemli aktörlerinden biridir. Sevgi, şefkat ve azimle harekete geçen kadınlar, sadece kendi hayatlarını değil, çevrelerindekilerin de yaşamlarını dönüştürme gücüne sahiptir. Bu yazıda, bir kadının ilham veren gönüllülük hikayesine ve kadınları bu yola adım atmaya teşvik eden mesajlara yer vereceğiz.

Esma’nın Hikayesi: Bir Köyde Değişen Hayatlar

Esma, Anadolu'nun küçük bir köyünde yaşayan genç bir öğretmendi. Günlük rutini, sabah derslerini vermek ve akşam evine dönmekten ibaretti. Ancak bir gün, öğrencilerinden biri, Fatma, okumayı bırakacağını söyledi. Ailesi, eğitim yerine ev işlerine yardımcı olmasını istiyordu. Bu haber, Esma'nın içinde bir kıvılcım yaktı.

Fatma’nın yaşadıkları, köydeki pek çok genç kızın kaderiydi. Esma, bu duruma seyirci kalamazdı. Küçük bir kitaplık kurarak işe başladı ve haftada bir akşam köy meydanında okuma etkinlikleri düzenlemeye karar verdi. İlk başlarda sadece üç öğrenci geldi. Ama Esma pes etmedi. Zamanla etkinliklere katılanların sayısı arttı, hatta ebeveynler de bu girişime destek vermeye başladı.

Bugün, Esma’nın başlattığı bu küçük okuma hareketi, köyde onlarca genç kızın eğitimine devam etmesine olanak sağladı. Fatma ise artık bir öğretmen olma hayalinin peşinden gidiyor.

Esma’nın hikayesi, gönüllülüğün nasıl bir domino etkisi yaratabileceğini gösteriyor.

Kadınlar Gönüllülükle Geleceği Şekillendiriyor

Kadınlar, toplumsal yapının en güçlü taşıyıcılarıdır. Gönüllü çalışmalarla, toplumun pek çok ihtiyacına yanıt verebilir, sorunlara çözüm üretebilirler. Peki, kadınları gönüllülüğe katılmaya teşvik eden en güçlü nedenler nelerdir?

1. Kendi Potansiyelini Keşfetmek:
Gönüllülük, insanın kendi sınırlarını zorlamasını ve yeteneklerini keşfetmesini sağlar. Örneğin, bir eğitim projesinde yer almak, iletişim becerilerinizi geliştirirken liderlik vasfınızı da öne çıkarır.


2. Topluma İlham Vermek:
Bir kadının adımı, pek çok kişiye ilham olabilir. Esma gibi kadınlar, çevrelerindeki diğer bireyleri harekete geçirebilir ve bir umut zinciri yaratabilir.


3. Gençlerle Köprü Kurmak:
Kadınların gönüllü projelerde yer alması, gençlere hem rol model olma fırsatı sunar hem de onların geleceğe daha umutla bakmasını sağlar.

 

Gönüllülüğe İlk Adım: Nasıl Başlanır?

Eğer gönüllülüğe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, işte birkaç öneri:

STK'lara Katılın: Eğitim, sağlık veya çevre gibi sizi heyecanlandıran bir alanda çalışan bir STK’ya katılarak ilk adımı atabilirsiniz.

Yerel Projelere Destek Olun: Kendi mahallenizdeki küçük bir etkinliğe katılmak bile büyük bir fark yaratabilir.

Kendi Projenizi Başlatın: Esma gibi, gördüğünüz bir soruna küçük bir çözüm üreterek başlayabilirsiniz.


Birlikte Daha Güçlüyüz

Gönüllülük, sadece başkalarına yardım etmenin ötesinde, insanın kendisini de dönüştürür. Her gönüllü adım, toplumu biraz daha güçlü, biraz daha umut dolu bir yer haline getirir.

Eğer siz de hayatlara dokunmak, geleceği şekillendirmek istiyorsanız, bugün harekete geçin. Bir kadının dokunuşuyla neler değişebileceğini görün ve değişimin bir parçası olun. Çünkü gönüllülük, geleceğe yapılan en kıymetli yatırımdır.


---


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 38,3665   38,4356
EURO 43,5309   43,6093
Özlü Sözler
Hayat bisiklet sürmek gibidir. Dengede durmak için sürekli hareket etmek gerekir.
Atatürk Köşesi
Ziyaretçi Sayacı
Bugün: 27
Dün: 37
Toplam: 5825
Hale GÜLOĞLU

 

Yıl 2011… İlk heyecan, ilk birliktelik, Yepyeni bir oluşum. Rumeli Balkan camiasında 2011 yılının Aralık ayının 16 ‘sında kurulan, 2012 yılının şubat ayında bizlerle hayata merhaba diyen, İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği’nin ilk seçilen yönetim kurulu olmaktan ayrı bir gurur ve onur duyuyoruz. Şimdi hep birlikte 2012 yılından 2024’e zaman tünelinde yolculuk yapmaya başlıyoruz.

Yıl 2012… İlk hayata yeni gözlerini açan, dünyaya yeni doğan bir çocuğun ilk emeklemesi gibi, İlk projemizle BULGARİSTAN Şumnu’da gözlerimizi açtık. 173 kadına can olduk. Güldük, eğlendik, öğrendik, öğrettik. Bir hafta havayı beraber soluduk. Durmadık; ‘’İstanbul’dan Mardin’e Dostluk ve Sevgi Eli’’ dedik, Mardin’de kadınlarımıza gençlerimize destek olduk, ‘’Gülümseyen Yüzler’’ dedik; 100 Mardinli Çocuğumuzun Guiness Rekorlar Kitabına adını gururla yazdırdık.

YIL 2013… Kırklareli İğneada Limanköy’deyiz. 40 çocuğumuza destek vererek köy halkı ile Rumeli ezgilerinin o duygusal tınılarıyla şarkılar, türküler, eğitimlerle muhteşem bir 2 gün yaşadık. Bizler bugün varız yarın yokuz dedik. Geleceğimizin emanetçisi çocuklarımız, vazgeçilmezlerimiz diyerek. İhtiyaç sahibi 25 çocuğumuzun sağlıklı gelişimlerine destek olmak amacıyla erkekliğe ilk adımı atmaları adına, sünnet şöleni düzenledik.

Gün geldi, Tiyatronun o güçlü sesi ile, çağımızın vebası Kadına Şiddete hayır demek ve Kadına Farkındalık yaratmak için, ‘’TÖREBE’’ ve ‘’Biraz Uçuk Biraz Kaçık’’ oyunlarını sergileyerek, Ebru çalışmaları ile sanatın gücünün farkındalığını yaratmaya çalıştık.

Yıl 2014… Kosova’dayız. ‘’İstanbul’dan Balkanlara İzlerimizin İzinde 2’’ diyerek 2. Balkan yolculuğumuza yola çıktık. Sergi açtık, eğitimler verdik, söyleşilerle kadınımıza can suyu olduk. Duyduk ki, Silivri Büyükçavuşlu İlköğretim okulundaki çocukların kütüphane ihtiyacı varmış. ‘’Sihirli Dokunuşlar’’ dedik, hemen oraya yöneldik.

Üniversite birlikteliği çok değerli bizler için dedik ve İstanbul’un Düşleri, ‘’Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi’’ projesiyle bir ilke imza atarak, Uluslararası sanatçılarla sanatın gücüyle yürek birlikteliği yaptık.

Yıl 2015… 12 dernek birleştik kadın gücü adına ‘’Söyleyecek Sözümüz Birleştirecek Günümüz Var’’ diyerek, Ali Koç- Kocaali İlköğretim Okulu’nun o güzel çocukları ile Makedonya’da yaşayan çocuklarımıza destek sağlayıp hasret giderdik. Birlikte tek ses, tek yürek olmanın bütünleşmenin ne kadar önemli olduğunun ışığı ile yolumuzu aydınlattık.

YIL 2017 ... Sanatla Terapi… Mozaik sanatının okullarda ve gelecek nesillere taşımak adına ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde çocuklarımızla projeler yaparak Sanatla Terapi’nin o özgün doğal terapi yöntemiyle bir araya geldik, çocuklarımızla hayatı paylaştık.

YIL 2018… Tekirdağ’ ‘’Bir Gülüş Bir Ömre Bedel’’ dedik anasınıfı çocuklarımızın gülüşlerine ortak olduk, Makedonya’da çocuklarımıza bilim, sanat materyal desteği ile ‘’Yalnız Değilsiniz’ diyerek onların geleceklerini bir dokunuş ile aydınlattık. Samsun’a, Trabzon’a yolumuz düştü ‘’ATA’mızın İzinde’’ sosyal sorumluluk projesiyle destek verdik.

YIL 2019… Kastamonu Taşköprü. Taşköprü Yatılı Bölge Okulu. Pırıl pırıl RUBAKAD Ablaları özlemle bekleyen çocuklarımız. Öğrenim hayatları sürecinde ailelerinden ayrı, zamanlarının çoğu okulda geçen çocuklarımıza nefes olmak istedik. Onlara ve gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmanın huzurunu yaşadık.

Yıl 2020 Tüm Dünyayı Saran, Hayatlarımızı durma noktasına getiren Corona Salgınıyla birlikte yaşama dair her anımıza sorgulamaya başladık. Bu süreçte ülkemizde yardıma ihtiyacı olanlara ve Makedonya’daki ihtiyaç sahiplerine sosyal medya ve iletişim yollarının hepsini kullanarak ulaşmaya ve gerçekleştirmeye çalıştık.

Yıl 2022… Bursa’da Otistik engelliler okulunda 2 sınıf açarak onların eğitimlerine ve gelecek hayatlarına minik dokunuşla güç vermeye çalıştık.

Yolumuz Muğla’ya düştü ve Muğla Akhisar’da bir okulun sesini duyarak hayatın sessiz kahramanları kitaplarımızla çocuklarımızı buluşturarak kütüphane kurulumu gerçekleştirdik.

Sarıyer İlköğretim Okulundaki otizmli çocuklarımızdan bir çağrı geldi. Bizler o çağrıya kulak verdik ve 2 sınıf yaptırarak dezavantajlı çocuklarımıza destek sağladık.

YIL 2023… 6 ŞUBAT Saat: 04.17… Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Elbistan, Adana, Gaziantep, Urfa, Osmaniye…’’Sesimi Duyan Var mı’’ çığlıklarıyla yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Bizler de onların yanında seslerini duyduk ve destek verdik.

YIL 2024… Şırnak’ta kütüphane desteği verirmisiniz dediler. Bu ülke hepimizin diyerek yola çıktık. Okulumuza ve çocuklarımıza kitap desteği verdik. Makedonya Jupa Mustafa Kemal Atatürk Lisesi’ne kütüphane kurulumu gerçekleştirerek çocuklarımızın Türkçe kitapları buluşmalarını sağlayarak yollarını aydınlattık.

Her yıl düzenlenen Rumeli Balkan Festivallerine ve davet aldığımız tüm etkinliklere aktif olarak katılarak, kadının gücünü göstererek rol model olacak bu katılımlar ile kadın ve toplumsal var oluş adına; ‘’biz de varız’’ mesajını toplumda paylaşmanın mutluluğunu yaşadık.

Vatanımız çok değerli ve ülkemizi tanımak bizim için de çok değerli. Ankara, Eskişehir, İzmir, Manisa, Tekirdağ, Sinop, Kars, Van, Giresun, Edirne, Bursa, Konya, İznik kültür ve sanat etkinlikleriyle gücümüze güç kattık.

Dedik ki sadece ülkemizi değil dünyayı da tanımak gerek, Yurtdışı kültür etkinlikleriyle, Makedonya, Kosova, İtalya, Hırvatistan, Yunanistan, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Almanya, Beyrut ve dünyanın birçok yerine giderek vizyonumuza değer kattık.

Her yıl değerli günlerimizde etkinlikler düzenledik. Kızılay, Çocuk Esirgeme kurumları, özel gereksinimli bireyler ve ihtiyaç sahibi aileler… Var gücümüzle bizlere kim ulaştıysa onlar 1 adım geldiklerinde biz 10 adım giderek yanlarında olmanın mutluluğunu yaşadık.

12 yıl boyunca hiç durmadık Balkanlar dedik, Göç dedik, Aile – Çocuk ile ilişkiler, Eğitim, Sağlık, Kadın ve Kadın Gücü dedik akademik, bilimsel ve aydınlanma seminerleriyle farkındalık yaratmaya çalıştık.

Bizler Hayatı paylaşıyoruz, iyi günde kötü günde birlikte olmak bilinciyle, sevgili Macide Hancılar, Sevgili Nesrin Ünlüer‘in kayıpları ile hüzünlendik ama onların dostluğunu sevgisini hep yüreğimizde hissettik. Sivil toplum kuruluşu olmanın belki de en özel yanı bu. Hep birlikte bir araya gelerek bazı anlar ağladık, bazı anlar güldük, bazı anlarda neşe içinde eğlenerek birçok aktiviteye imza attık.

YIL 2024...12 YIL ÖNCESİNDEKİ AYNI HEYECANLA, AYNI RUHLA, AYNI DOSTLUKLA, SEVGİYLE, DAHA GÜÇLÜ, DAHA ÜRETKEN, DAHA BİRARADA OLMANIN ONUR, GURUR VE SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ… İYİ Kİ VARSINIZ. HEP BİRLİKTE 12. YILIMIZ KUTLU OLSUN…

Hale GÜLOĞLU



Hale GÜLOĞLU



Okunma Sayısı: 102

3.133.122.6

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği;

© Copyright 2024  V4.5 Tüm Hakları Saklıdır.

Hazır Dernek Sitesi



Whatsapp  Destek
Whatsapp Destek